Wat is Feng Shui?
Sinds een tijdje ben ik de trotse eigenaar van de Fengshuiwebwinkel. Maar wat weet ik van Feng Shui? Om eerlijk te zijn niet zo heel veel. Slechts drie principes heb ik opgestoken: de aanwezigheid van een aquarium of zelfs stromend beekje met goudvissen in Chinese restaurants heeft alles met Feng Shui te maken. Inmiddels heb ik geleerd, dat hiermee positieve energie (chi) wordt opgeroepen en de – negen! – goudvissen roepen rijkdom en voorspoed af. Wat je daar ook uit kunt opmaken, is dat Feng Shui heel diep geworteld is in de Chinese cultuur. Want je ziet dit in nagenoeg élk Chinees restaurant. Het tweede principe dat ik door de jaren heb opgestoken, is dat je er ter afwering van negatieve energie (Sha chi) voor moet zorgen, dat je niet plompverloren via de voordeur rechtstreeks de (woon)kamer in stapt. Er moet iets van een voorportaal zijn, en een muur op pakweg een meter of twee achter de voordeur, die deze negatieve energie afstopt. Het derde principe zie je in de prachtige volgens de Feng Shui leer aangelegde tuinen: sierlijk meanderende paden (en natuurlijk weer waterelementen).
Waar komt Feng Shui vandaan?
Maar wat is nou die leer van Feng Shui, en waar komt die vandaan? Iedereen die zich er een beetje in verdiept heeft, weet dat ‘Feng’ het Chinese woord is voor ‘wind’ en ‘Shui’ het woord voor ‘water’. Wind en water dus. Chinese wijsgeren hebben zich al ruim 3.000 jaar geleden verdiept in het wezen van de natuur en de natuurlijke omgeving van de mens. En zij kwamen tot de slotsom, dat de natuurlijke krachten van wind en water daarin een allesbepalende rol spelen. Valleien worden uitgeslepen door stromend water, duinen worden opgeworpen door de wind en stormen kunnen – samen met het water – allesverwoestend zijn. Dit zijn krachten die ons mensen vèr boven de pet gaan en die wij niet kunnen beheersen.
De oude Chinezen snapten dat ook. Net als het Chinese gezegde, dat het riet sterker is dan de eik – de eik wordt door een storm immers geveld, maar het riet buigt mee en richt zich weer op als de storm voorbij is – begrepen zij dat je je als mens moet voegen naar de krachten van de natuur bij het inrichten van je omgeving. Alleen een dwaas bouwt zijn huisje op het ijs. De Chinezen ontwikkelden een uitgewerkte leer over de plaatsing van je huis (als je een nieuw huis bouwt), en over de inrichting van huis en tuin. Daarin zitten heel veel logische en praktische elementen. Als je een huis wilt kopen, kijk je immers ook of de tuin op het zuiden ligt. Naast de wind en het water zijn er uiteraard nog meer natuurkrachten, die van invloed zijn. Zo hebben de Chinese wijsgeren ook een verband gelegd tussen de Chinese astrologie en hun leer over de optimale inrichting van je leefomgeving. De leer van Feng Shui bevat dus al die elementen.
Mijn filosofische zoektocht
Omdat ik meer wil weten over wat Feng Shui inhoudt – zonder dat ik nu een Feng Shui expert hoef te worden – heb ik besloten een speurtocht te ondernemen naar deze Chinese leer. Ik doe dat op mijn eigen manier, en vanuit mijn eigen overtuigingen en inzichten. Daarmee wil ik een diepere betekenis geven aan mijn rol van webshop eigenaar met Feng Shui produkten. Wat is de zin ervan, en wat kan ik voor mijn klanten betekenen? Ik ben ook wel benieuwd vanuit welk perspectief klanten artikelen zoals kamerfonteinen en waterornamenten op de website kopen. Gewoon omdat het ze wel leuk lijkt, of willen zij bewust de krachtige werking van stromend water – op de goede plek geplaatst – aan hun leven toevoegen, om balans en harmonie in hun leven te bevorderen?
Mijn eigen filosofische zoektocht is al bijna 20 jaar geleden (opnieuw) begonnen. Als jongeman voelde ik me te veel overweldigd door filosofische vraagstukken, zodat ik die heb weggestopt. Toen ik een jaar of 50 was, kwam ik in contact met het – helaas niet meer bestaande – tijdschrift Zens. Dat ontstak mijn filosofische interesse weer, en ik heb me toen verdiept in allerlei spirituele ideeën, en van die zoektocht deed ik verslag op mijn website Keepondreaming. Die website heb ik opgeheven toen mijn zoektocht voor mijn gevoel klaar was.
Wil je meer weten over mijn filosofische zoektocht en het verrassende nieuwe inzicht dat ik plotseling kreeg? Volg dit blog en leer met mij mee over Feng Shui!
November 2024, Maarten de Vries